Тази есен производителите на ракия очакват прекрасна реколта от мускат отонел, главната съставка на качествената ракия. Причината е, че горещото време напомня неговата родина – Средиземноморието, твърдят енолозите. Това стана ясно на церемонията по посрещане на първото грозде за любимата на милиони „Пещерска“ ракия, която се произвежда именно от този сорт.

„Горди сме с това, което постигаме, въпреки предизвикателствата, които ни постави 2020 г. Българското грозде, което прибираме тази година, е с над 1000 декара повече спрямо 2019 г., а днес можем да се похвалим с над 20 000 декара собствени лозови масиви, с които обезпечаваме производството си. Инвестирахме и ще продължаваме да влагаме средства в развитието на лозята ни, в техниката, в хората, които правят нашите прекрасни продукти, защото това е печелившата формула, превърнала марката „Пещерска“ в еталон и барометър за истинска българска ракия“, заяви изпълнителният директор на „ВП Брандс Интернешънъл“ Иван Папазов. По думите му тази година се очаква изключително ароматно грозде заради големите амплитуди между дневните и нощните температури.

„Пещерска ракия“ се произвежда при затворен цикъл, чрез който се дава гаранция за цялостния процес – от отглеждането и беритбата на гроздето, през преработката до бутилирането и разпространението на крайния продукт в търговската мрежа. Според експертите на „ВП Брандс Интернешънъл“ важна част в производствения цикъл на една качествена напитка е създаването и отлежаването на гроздовия дестилат. Част от него отлежава между 3 и 6 месеца в специални дъбови бъчви, като впоследствие се купажира с останалия гроздов дестилат, за да добие напитката още по-плътен вкус и наситен аромат. И така след крайната обработка се получава най-обичаната българска ракия „Пещерска“ гроздова, позната с високото си качество и неподражаем аромат.

Заслугите за отглеждането, обработката и контрола на лозята са на експертен екип от енолози и агрономи, който прилага и развива най-новите световни практики. На всеки сорт се обръща специално внимание, бере се по определено време, обработва се по специфичен начин. А терените, на които са разположени насажденията на компанията, са ексклузивно подбрани за създаването на най-качествените и ароматни напитки. Подборът е толкова прецизен, че гарантира добра реколта, независимо от климатичните условия. Качествата на „Пещерска ракия“ се оценяват не само у нас, а и зад граница, където тя е многократен носител на отличия от световноизвестни дегустационни конкурси.


Share Follow

Leave A Reply