Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия мъж на 41 години за престъпление по чл. 339, ал.1 от НК, съобщиха днес от прокуратурата. Лицето носело в раницата си „неустановен брой саморъчно направени взривни вещества“ за нощната канонада срещу кордона от полицаи и жандармеристи при протеста на 2 септември пред бившия Партиен дом.

снимка: БГНЕС

„Той е обвинен в това, че на 02.09.2020 г., около 20.30 часа в гр. София, на кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и ул. „Княз Александър Батенберг“, без да има надлежно разрешение съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, държал в носената от него раница неустановен брой саморъчно направени взривни вещества, които предавал на неустановен брой лица, участващи в протеста“, съобщава Софийска районна прокуратура. Последните от своя страна ги хвърляли срещу служители на МВР, изпълняващи служебните си задължения, свързани с охрана на обществения ред, като след хвърлянето им взривните вещества се възпламенявали.

снимка: БГНЕС

За извършеното от обвиняемия престъпно деяние се предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години. Предвид високата обществена опасност на деянието на 04.09.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на мъжа за срок до 72 часа, след изтичането на които ще бъде изготвено и внесено искане до СРС за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.


Share Follow

Leave A Reply