Действията на МВР от 2 септември са част от перфектно организирана операция и не е вярно, че полицията е приложила брутална агресия спрямо протестиращи. Това обяви на срещата с президента главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

снимка: БГНЕС

„Поздравявам колегите за вечерта на 2 септември, перфектно се справиха, по най-добрия начин. Поздравления за всички“, каза Иванов. По думите му всичките обвинения към полицаите са неоснователни. Той подчерта, че при индивидуални грешки ще има наказани.
„Защо си мислите, че тези момчета и момичета от кордоните се интересуват от политика? Те са полицаи, това е техният дълг. Не съм съгласен, че полицейските служители са извършили брутално насилие и брутални действия срещу протестиращите. Да уточня нещо на тези, които протестират, на тези, които ще влязат в изпълнителната власт, ще има други недоволни – тези полицаи в кордоните ще са същите“, подчерта Иванов.

снимка: БГНЕС

„Българската полиция никога, поне аз откогато съм служител, надявам се и никога в бъдеще, не пази личности и партии, пази институции“, заяви главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Той обобщи, че на 2 септември над 100 души са арестувани, десетки са бити и обгазени от двете страни, като „перфектно планирана, перфектно изпълнена операция с минимални щети, иначе можеше под Вашите (на президента) прозорци, на НС, на МС, да има кръв”, каза той, като подчерта, че полицаите със своите действия са предотвратили тази кръв. Ивайло Иванов коментира още, че освен на вербална агресия и замеряне с различни твърди предмети, полицаи са били и хващани за слабините от протестиращи, без това да е видно за камерите на журналистите. Полицай е бил настанен и в МВР болница с травма в областта на тестисите от взривно устройство.

снимка: БГНЕС

Иванов не приема тезата на Радев за внедрени провокатори, като посочи, че „на 2 септември всичко се промени, защото беше многократно призовавано в социалните мрежи и на протестите за този 2 септември – всички организатори казваха, че трябва да се накървави, че с мирен протест няма да стане“. Попитан от президента защо е приложена брутална сила върху протестиращите, той отговори: “Бих попитал защо протестиращите прилагат брутална сила върху полицейски служителите, които по никакъв начин не ги провокираха“, заяви Ивайло Иванов. По думите му е имало полицаи, които са удряни, замервани с бомбички и имат наранявания по цялото тяло, включително и слабините.

снимка: БГНЕС

Той отхвърли и обвинението, че са бити и арестувани журналисти: „Прес картата не дава имунитет на никого, когато даден журналист изпълнява професионалните си задължения, той е защитен – това, че си журналист, не значи, че трябва да чупиш, че трябва да биеш полицаи, че трябва да извършваш някакви нарушения и престъпления Ако някой притежава журналистическа карта и метне по мен бомба – да, ще бъде задържан“.

снимка: БГНЕС

По думите му има данни за превишаване на правомощията и ще има наказани. Главният секретар отбеляза, че над 50 дни протестите и блокадите са били на практика нерегламентирани, но не е имало последици за участниците.


Share Follow

Leave A Reply