Наредбата с изисквания за сградите за образование е променена по настояване на кмета на София – Йорданка Фандъкова, а целта е да може да се строят повече детски градини и училища без за това да има трудноизпълними критерии за терените.

“Вече ще можем да използваме пълноценно съществуващите терени на детски градини за изграждане на разширения, както и да строим градини в терени с по-малка площ и неправилна форма. Това беше целта на искането ни за намаляване на отстоянията, което разработихме заедно с главния архитект арх. Здравков”, пише в профила си във “Фейсбук” Йорданка Фандъкова.

снимка: denova.bg

Тя посочва още, че в град като София, където свободни големи терени вече почти няма, трябва да можем да използваме ефективно както по-големите дворове на градините, така и по-малките общински терени. Намалените разстояния ще се допускат с мотивирано решение на общинските съвети, за което вярвам, че в София ще има обща политическа воля.

На второ място, детски градини и ясли ще могат да се изграждат на първите етажи на съществуващи и новопроектирани сгради, които имат друго предназначение. При тях се гарантира както отделен вход за децата, така и всички изисквания за добра и сигурна среда за децата. Регламентира се броя на детските площадки – по една самостоятелна за всяка група.


Share Follow

Leave A Reply