Агресия в София

Близо два месеца след началото на протестите, те достигнаха своята точка на кипене в четвъртък в т.нар. триъгълник на властта. Над 80 полицаи бяха ранени, а 126 души задържани след погрома в центъра на столицата. Сред задържаните имаше над 60 човека с криминални регистрации. С какво този протест бе различен от всички предни?

Широкото медийно отразяване на протеста показва един безспорен факт. Протестът се състоеше от два типа хора. Едните- тези, които виждахме всеки друг ден по улиците и площадите, с остроумните плакати и с желание за борба с корупцията в страната. Другите- те бяха новите. Полукриминални типове, футболни фенове и хулигани, чиято цел бе само една- да настроят полицията срещу протестиращите и да предизвикат масови безредици и бой, които да доведат до сериозни щети и пострадали хора.

снимка: БГНЕС

Е, този път успяха. Настроиха българи срещу българи, провокираха полицията, която бе замеряна с канонада от бомбички, павета и всякакви подръчни материали. Полицията на свой ход отговори, но същите тези провокатори вече се бяха скрили зад обикновените протестиращи. Равносметката от деня е една- грозни сцени, провокации, разрушение, бой и разединение. Кой печели от това?

Нов парламент, стари нрави

Новият политически сезон започна и с откриването на новата парламентарна зала на Народното събрание. Заседанията ще се провеждат в обновената зала “Света София” в бившия Партиен дом. Това официално напълни с пълен смисъл името “Триъгълник на властта”, с което се нарича пространството между Президентството, Министерски съвет и новото Народно събрание.

снимка: БГНЕС

Дали новата зала обаче ще даде начало и на нова политическа култура в България? Новите сини столчета, прозрачния купол и модерната европейска визия на залата ще вдъхновят ли депутатите да се държат по-европейски?

Първият ден в новата зала показа, че нравите не се сменят. Отново скандали, разединение, конфликти, освирквания, липса на градивност и на диалогичност. А пред сградата, като за добре дошли, протести и бой между полиция и протестиращи. Един лош старт за една нова сграда изчистена от историческата обремененост на старата. Остава ни само да се надяваме началото да не е определящо за нейното бъдеще и един ден освен модерна европейска зала да имаме и европейски политици с модерно мислене. Политици, които да мислят повече за обединение и развитие, от колкото за разединение, скандали и конфликти. Законотворци, които да следват завета, оставен ни от Кубрат- “Съединението прави силата”.

Новият епицентър на заразата

Индия бързо се превръща в новия епицентър на коронавирусa в света, поставяйки рекорд за най-голямото увеличение за ден в случаите. Експертите прогнозират, че скоро ще задмине Бразилия, и в крайна сметка САЩ, като най-лошото огнище в световен мащаб.

През тази седмица милиардната страна счупи няколко рекорда по брой заразени за 24 часа в света. Над 84 000 нови случая на ден се регистрират. Смъртните случаи също се увеличават. По всичко личи, че там пандемията тепърва ще се развива, а глобалните статистики ще скочат до небесата.

снимка: БГНЕС

Индия е втората по население страна в света след Китай ,а хигиенните навици, достъпа до чиста питейна вода и канализация са под всякаква критика. Ако има страни, които могат да се категоризират като изключително рискови за разразяване на масова епидемия, то Индия е на водеща позиция. Продължаващото разразяване на вируса в страната ще доведе до трайни последици, както за икономиката й, така и за целия регион.

 

 

 


Share Follow

Leave A Reply