В девет турски болници на 10 септември ще започнат изпитанията на ваксина срещу COVID-19, която е произведена в Германия. Това съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа. Изпитанията на ваксината ще бъдат извършени върху 1 000 доброволци. Турските медици очакват първите резултати от изпитанията на германските ваксини да постъпят в началото на месец ноември тази година. По-рано здравният министър бе посочил, че Турция планира да започне изпитанията на ваксини от 3 държави – САЩ, Германия и Русия. „Германия е приела да предостави две ваксини за изпитания в турските болници, които са били одобрени от етичната комисия към специализирания Научен съвет за борба срещу коронавируса”, уточни министърът.

Що се касае до ваксината на Русия, той посочи, че окончателното решение ще бъде взето, след като бъдат завършени проучванията на медицинските експерти по документацията на ваксината. Произведената в Германия ваксина, на която изпитанията предстои да започнат на 10 септември, е била създадена със съдействието на американска фирма, посочват източниците. Първата и втората фаза от изпитанията на ваксината са били извършени върху 7 000 души, а за изпитанията на третата фаза на ваксината MRNA за били определени САЩ, Турция и Германия.

снимка: БГНЕС

Междувременно, епидемията от COVID-19 в Турция вече взима застрашителни размери. По последни данни вчера, 4 септември, са регистрирани 53-ма починали, което е най-високото равнище от месец май насам. Заразените за деня досигнаха 1 612 души. Експерти предупреждават обаче за възможно покачване на броя на новозаразените, тъй като много хора сега се завръщат от почивка, а също и поради захлаждането на времето. Очакванията са, че покачването ще продължи и в предстоящите 4-6 седмици.


Share Follow

Leave A Reply