В условията на противоепидемична обстановка днешният празник във Враца ще бъде отбелязан само с поднасяне на цветя пред войнишкия паметник в града. От няколко години монументът на загиналите във войните за национално обединение е място на честванията на Съединението във Враца.

Преди 90 години във Враца е отпечатана книга на генерал щабен полковник Васил Тdслаков. В нея той описва бойните дела на врачанския пок, който ръководи години по рано през Mървата световна война. Книгата излиза не само като спомен за героизма на врачани. Средствата от продажбата ѝ подсилват фонда за построяването на войнишки паметник в града. Дарителите са мнозина, припомня подполковник Иван Джунов:

автор: Васил Горанов

“Хора, които са останали живи, хора, на които са загинали техните момчета във войната, както и всичко, което Васил Гечев Таслаков, в чиято книга, макар и трудна за четене, я разпродава и тогава всичките пари, всичко това е събрано и е дадено за изграждане на паметника”. Година по късно паметникът на загиналите във войните за национално обединение е открит. Върху него са изписани 26 места и 18 дати, свързани с бойните дела на врачанските военни.


Share Follow

Leave A Reply