Европейската комисия изрази безпокойство от съобщенията за арести на политически активисти в Беларус, предаде ДПА, цитирана от БТА. Говорителят на комисията Петер Стано заяви, че ЕС знае за съобщенията за отвличане на члена на ръководството на беларуската опозиция Мария Колесникова и на други политически активисти.

снимка: ЕПА/БГНЕС

“В Беларус сме свидетели на продължаващи репресии на властите над цивилното население. Ние сме дълбоко обезпокоени от продължаващите репресии и сплашването на населението с необясними, много често произволни арести, с арести, които са политически мотивирани. Това е недопустимо”, каза Стано.
Властите на Беларус трябва да престанат да сплашват гражданите си и да нарушават международните си задължения, заяви шефът на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, цитиран от ТАСС. “Произволите арести и отвличания на хора са недопустими, включително днешните действия срещу Андрей Егоров, Ирина Сухи и Мария Колесникова”, заяви Борел.

Жозеп Борел

Според правозащитния център “Вясна” сред задържаните на вчерашния антиправителствен протест в Минск 194 души са членът на Координационния съвет на опозицията Андрей Егоров и ръководителката на общественото екологично обединение “Екодом” Ирина Сухи. Според беларуските медии Мария Колесникова е била отведена тази сутрин в Минск в микробус от неизвестни лица.


Share Follow

Leave A Reply