Започна осмото издание на любимото книжно изложение на открито „Алея на книгата“ – София. Тази година Алеята продължава цяла седмица, от 7 до 13 септември включително, а участниците в нея са толкова многобройни, че традиционните бели шатри ще тръгнат от пешеходната зона на бул. „Витоша” и за първи път ще навлязат в парка пред Националния дворец на културата, съобщават от Асоциация “Българска книга”.

снимка: БГНЕС

Почти 100 от водещите български издателства и книготърговци ще представят свои нови и подбрани заглавия в общо 36 шатри, което прави броят им рекорден за формата. Те ще бъдат разположени на пешеходната част на бул. „Витоша”, от пресечката с ул. „Солунска” до бул. „Патриарх Евтимий”, и в парковото пространство пред НДК. Работното време на изложението ще бъде всеки ден от 10:00 до 20:00 часа и до 19:00 в закриващия неделен ден.

снимка: БГНЕС

Литературният кът на Алеята, който всяка година е сцена на разнообразна Културна програма със свободен достъп, включваща премиери на книги, срещи с автори, издатели и преводачи, събития за деца, ще очаква читателите и приятели на книгите също на нова локация. Тази година той ще бъде позициониран на пешеходната „Витошка” до пресечката с ул. „Парчевич”, посочват организаторите на събитието. Те отбелязват, че литературният кът ще бъде и домакин на официалния старт на изложението на 8 септември, вторник, в 17:00 часа, с участието на Джаз формация „София” и с приветстваши слова от страна на организатора Асоциация „Българска книга” и официални гости.

снимка: БГНЕС

Участниците в тазгодишната Културна програма на „Алея на книгата” – София са: Александър Байтошев, Белла Чолакова, Бойка Асиова, Валерия Велева, Весела Василия, Владо Даверов, Георги Гавраилов, Георги Господинов, Гергана Лаптева, Димитър Тонин, Добри Божилов, Евтим Евтимов, Жени Костадинова, Илиян Любомиров, Камелия Спасова, Красимир Лозанов, Калин Терзийски, Людмила Андровска, Митко Новков, Петър Андоновски, Романьола Мирославова, Светлана Дичева, Татяна Гишина, Тео Буковски, Хайри Хамдан.

Специални събития в рамките на Културната програма ще очакват и най-малките читатели. Това са: Стрийт шоу и „Капчици смях” на Янко Митев за малки и пораснали деца; Викторина с награди „Куидичът през вековете” (летателни тестове и устен изпит) за малки и пораснали мъгъли; Представяне на книгата, насърчаваща самостоятелното детско четене „Ема. Един прекрасен ден”; Среща с автора Юлия Дивизиева с нейните поучителни истории „Заза и Фин”; „Литература на открито” за най-малките с Димитър Петров – Регин; Премиера на българската поредица за деца „Агата”;

снимка: БГНЕС

В програмата на Литературния кът е поместено специално събитие, посветено на грамотността и организирано в партньорство с Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. На 8 септември, вторник, между 10:00 и 12:00 часа, по случай Международния ден на грамотността и задаващия се старт на учебната година, Асоциация „Българска книга“ и Институтът за български език предизвикват родители и деца да участват в състезание, като премерят сили в тест по грамотност. Инициативата е под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!”. Всеки, който желае да тества знанията си по български правопис и пунктуация, може да се подложи на езиков тест и да получи съвети от млади учени от БАН за най-често допусканите грешки. Участниците ще получат стикери „Написаното остава. Пиши правилно!“, чието предназначение е да бъдат залепяни върху табели или надписи на публични места, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се ще получат и други награди. Достъпът до всички събития е свободен.

снимка: БГНЕС


Share Follow

Leave A Reply