Над 100 000 души протестираха в Беларус вчера срещу управлението на президента Александър Лукашенко, обявен за пореден път за победител след изборите на 9 август.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Задържани са 194 участници в протестната демонстрация, съобщава сайтът на правозащитния център “Вясна”, цитиран от ТАСС. Според правозащитниците сред задържаните е членът на координационния център на опозицията Андрей Егоров и ръководителят на общественото екологично обединение “Екодом” Ирина Сухий. Съобщава се и за над 30 арестувани в Брест. Задържани демонстранти е имало и в Гродно, Могильов, Витебск, Барановичи. От беларуското вътрешното министерство обясняват задържанията с това, че демонстрациите не са били разрешени.

снимка: БГНЕС

Протестиращите, които вече почти месец излизат по улиците на Минск, скандираха “На съд!” и “Колко ви плащат?” срещу беларуските силови структури, разположени в столицата и снабдени с водни оръдия и бронирани коли. Демонстрантите не можаха да достигнат до резиденцията на президента Лукашенко, която беше отцепена от специалните части и оградена с метални заграждения и бодлива тел. Органите на реда разпръскваха всички хора, които се намираха по-близо до сградата.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Съобщава се и за сблъсъци между демонстранти и полицията. Правозащитници информираха за над 120 задържани в Минск, както и за арести в други градове на страната. Сред тях се посочва и представителката на Координационния съвет на опозицията – Олга Павлова.

снимка: ЕПА/БГНЕС

“За пореден път масовите демонстрации в Минск и други градове показват решимостта на беларуския народ да постигне своите свободи, права и демокрация. И всичко това – въпреки арестите, сплашването и насилието от страна на властите”, заяви една от участничките в протеста.  Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел написа в “Туитър”, в коментар за политическата криза Беларус, че е необходим национален диалог.


Share Follow

Leave A Reply