Денят на Съединението беше и ден 60 на протестите в центъра на София. Основните искания остават непроменени – оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, както и дистанционно и машинно гласуване, предсрочни избори и промяна в Конституцията на страната. Граждани се събраха отново и затвориха движението при т. нар. триъгълник на властта- между Министерския съвет, президентството и Народното събрание, което от 2 септември заседава в бившия Партиен дом на ЦК на БКП. На площад „Независимост” недоволствашите отбелязаха 60-ия ден на протести и Съединението с възрожденски песни и 10-метрово знаме с надпис “Оставка”. По-късно протестиращите тръгнаха на традиционното вече шествие до „Орлов мост”. Там те временно блокираха движението. 10-метровото знаме беше поставено в центъра на платното.

снимка: БГНЕС

В същото време в столицата имаше и контрапротест. Той мина по булевард „Витоша”. Хората поискаха оставка на президента и наказания за провокаторите, участвали в сблъсъка с полицията, охраняваща протеста на 2-ри септември.

снимка: БГНЕС

Протестен “Поход за Съединение” имаше Пловдив в празничната вечер. Шествието тръгна от централния площад с 50-метрово национално знаме. То премина по няколко централни булеварда. Недоволстващите скандираха “Оставка”. Те затвориха за кратко тунела, където изпяха химна на България. Пътят на протеста към площад „Съединение” и тържествената заря беше препречен от коли на жандармерията. Протестите в София и Пловдив преминаха без напрежение.

снимка: БГНЕС


Share Follow

Leave A Reply