61 дни продължават антиправителствените протести в столицата. Два месеца изминаха след акцията на Христо Иванов на „Росенец“ и влизането на прокуратурата в президентството. Днес протестиращи отново се събраха пред летните сараи на Ахмед Доган, за да отбележат началото на гражданското недоволство срещу властта у нас. Близо 30 протестиращи се събраха пред лятната вила на почетния председател на ДПС, за да изразят възмущението си от позицията на ДПС за съставянето на експертен кабинет, която според тях е в подкрепа на правителството. Преди това участниците в демонстрацията заредиха гориво от верига бензиностанции за символичната сума от 10 стотинки. С плакати „Оставка“, български трибагреници и скандирания протестиращите за кратко блокираха бензиностанцията, съобщи БНР. Грамоти с искане за оставка на премиера Борисов и главния прокурор Иван Гешев оставиха пред оградата на имота, където все още стои надписа „Строителен обект“.

Основните искания на протестиращите остават непроменени – оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, както и дистанционно и машинно гласуване, предсрочни избори и промяна в Конституцията на страната. Тази вечер протестите са под надслов „Нас не ни е страх“, посветено на полицейското насилие срещу протестиращи и журналисти от 2 септември. Протестиращите започнаха да се събират в т. нар. триъгълник на властта.

снимка: БГНЕС

Демонстрантите прожектираха върху сградата на Народното събрание кадри от 2 септември, когато се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите. Очаква се по-късно демонстрантите да поемат по традиционното вече шествие до “Орлов мост”.

снимка: БГНЕС

Граждански протест е планиран и за вторник сутрин, 8 септември, от 8 часа, пред сградата на КАТ София. Причината – поредното документирано нарушение, извършено от баскетболния треньор и ръководител на футболния „Левски” Константин Папазов, по-известен като Тити, посочват организаторите на протеста в социалната мрежа “Фейсбук”, където той се организира. Няколкостотин потребители са заявили присъствие, а хиляди други интерес към събитието. Гражданите искат да бъде отнета шофьорската книжка на Константин Папазов заради безбройните видеодокументирани нарушения на пътя. Те ще поискат и оставката на шефа на КАТ София.


Share Follow

Leave A Reply