“Ще има официално откриване на учебната година, като има препоръки за по-малък състав на присъстващите в двора на училищата”. Това каза образователният министър Красимир Вълчев пред бТВ. Първите класове и 8 клас да са на двора сме препоръчали, разбира се и другите могат да дойдат, но е по-добре да са в намален състав, може да има и мини чествания в класните стаи”, допълни Вълчев. “Според прочуване на образователното министерство 80% от родителите искат децата им да са на училище в класните стаи”, каза още министърът на образованието. Новите мерки за децата в училище са да носят маски в общите части задължително, а в класните стаи- не. За учителите маските и шлемовете ще са задължителни навсякъде, особено ако преподават в няколко паралелки и класове. Ще има компенсаторен механизъм и допълнителни консултации, ще се помисли и как да се включат електронно в процеса, допълни образователният министър.

снимка: БГНЕС

Той поясни и че ще се закупят 80 хиляди устройства, за да може да се помогне на семейства без такива. Но обясни, че няма как да се осигури на всяко дете такова. Те ще са на разположение в училищата, като ще се помисли и как да се помага на други учебни заведения при нужда. Вълчев разясни и друг нюанс от предстоящата учебна година по време на пандемия, а именно, че ще е възможно цели области или отделни училища или паралелки да се включват в дистанционно обучение, ако има случаи на коронавирус.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Предвидени са и резервни учители привлечени най-вече са студенти по педагогика и хора от други области. Министърът призна, че това ще е едно от големите предизвикателства особено когато няма как да се тестват всички преподаватели.Децата, които имат здравословни проблеми като астма, с документ от лекар няма да се налага да носят маски, но ще трябва да са по-рядко в общите части. Вълчев заяви и че санкции за неносене на предпазни средства няма да се отправят към родителите, а към децата, като най-рестриктивната ще е преместване в друго училище.


Share Follow

Leave A Reply