“ЦИК трябва да си организира изборите, защото в пространството се говори, че едва ли не управляващите ще правят изборите, те ще събират протоколи и бюлетини. Насажда се едно съмнение в изборния процес. За да бъдем максимално изчистени от тези съмнения, нека ЦИК го направят. Разбира се, винаги ще има някой, който ще се опитва да оправдава своите неуспехи с фалшификация на изборите”. Това сподели пред журналисти председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

снимка: БГНЕС

“Всички парламентарни избори досега са били спечелени от ГЕРБ, а те са били организирани от служебни правителства – Орешарски, Тройната коалиция. За Изборния кодекс мога да кажа, че е изключително изчистен, но може би все някой ще намери и друга пробойна, но мога да кажа, че възможностите за манипулация сме ги свели до минимум”, допълни тя. За електронното дистанционно гласуване председателят на парламента обясни, че се очаква становище от експертите, които да разяснят по какъв начин може да бъде защитен вотът на българските граждани, тъй като по думите ѝ съществуват “изключителни възможности за хакване на мрежата”.

“Пандемията от COVID-19 също беше едно от обстоятелствата, което ни накара да пипнем Изборния кодекс, за да вкараме хартиената бюлетина. Много пъти съм казвала, че машинното гласуване може да доведе до проблеми с избирателната активност, тъй като на машина може да гласуват само 200 човека в един изборен ден. Така че трябва да влезе и хартиената бюлетина, защото ние търсим и широко представителство, обясни още Караянчева. “Готвим се за редовни избори, които ще бъдат след няколко месеца”, подчерта в заключение Цвета Караянчева.


Share Follow

Leave A Reply