Властите на Република Кипър ще си сътрудничат с Ливан в опит да спрат мигрантския наплив към средиземноморския остров. За тази цел към Бейрут ще се отправи делегация на Никозия. Консултациите ще бъдат за “най-добрия и най-ефективен начин” за спиране на мигрантите, обяви вътрешният министър на страната Никос Нурис, цитиран от австрийския национален ежедневник Der Standard, цитиран от “Фокус”.

снимка: ЕПА/БГНЕС

През последните няколко дни няколко лодки с общо над 150 мигранти достигнаха до териториалните води на Кипър. Мнозина от тях бяха сирийци, но и ливанци. Някои от мигрантите бяха допуснати до брега, други бяха върнати обратно. Кипърските власти наеха кораб, за да върнат група мигранти в Ливан. В понеделник вътрешното министерство проведе извънредна среща в Никозия, посветена на проблема за справяне с бежанците. Кипър вече не е в състояние да продължи да приема „икономически мигранти”, категоричен бе Нурис.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Съоръженията за настаняване на острова са пълни, увери министърът. Страната-членка на ЕС Кипър отдавна се оплаква, че е особено обременена от движението на мигранти в Средиземно море. За първи път броят на търсещите убежище в страната е най-високият на глава от населението в Европейския съюз, според правителството. Кипър е само на 160 километра от ливанското крайбрежие. Сирийското крайбрежие е още по-близо. Ливан обаче вече е приел около един милион бежанци от намиращата се в състояние на гражданската война Сирия. В същото време Ливан е в сериозна икономическа криза, която неотдавна беше влошена от опустошителните експлозии в началото на август в пристанището на столицата Бейрут. Загинаха над 190 души.


Share Follow

Leave A Reply