Православната църква отбелязва Рождеството на Пресвета Богородица. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва божествена света литургия. Днес е храмовият празник на Роженския манастир „Рождество Богородично“. Рождество на Пресвета Богородица е един от трите големи празника в източноправославния календар, посветени на Дева Мария. Сред народа празникът е известен като Малка Богородица. Този празник е първото събитие, свързано с Евангелието и се възпоменава се в настъпващата нова църковна година.

Според преданието Дева Мария е дъщеря на праведните юдеи Йоаким и Анна, потомци на цар Давид. Дълго време двамата нямат деца, докато накрая Бог чува молитвите им и ги дарява с дъщеря. В Назарет Анна родила светата Девица, на която дали име Мариам, което се тълкува „госпожа-надежда“. Родителите дават обет да посветят детето си на Господ. Именно за това, когато Мария навършила 3-годишна възраст, я посвещват на Бога. На този ден празнуват всички, които носят името Мария и неговите производни.

Всички епархии на Българската православна църква се отслужва Божествена света литургия. Храмов празник чества един от най-обичаните и посещавани манастири у нас – Роженският манастир “Рождество Богородично”. Богослужението ще започне от 8.00 ч., след което Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с игумена на Роженския манастир Негово високопреподобие архимандрит Епифаний, протосингел на Неврокопска епархия, и други духовници ще оглави Божествената св. литургия. По традиция след това ще бъде направена Лития с чудотворната икона на Роженската Св. Богородица и ще бъде отслужен водосвет.


Share Follow

Leave A Reply