108 600 недекларирани евро задържаха митнически служители от МП “Гюешево” на 20.08.2020 г. при проверка на влизащ в страната лек автомобил с регистрация на Република Северна Македония. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция “Митници”.

снимката е илюстративна

Около 13 ч. на 20.08.2020 г. гражданин на Северна Македония пристигнал на Митнически пункт “Гюешево”. При влизане на територията на България, мъжът не изпълнил задължението си да декларира наличните у него парични средства в размер, превишаващ 10 000 евро. С действията си чужденецът нарушил разпоредбите на Валутния закон, с което е извършил престъпление по Наказателния кодекс на Република България. При проверка, извършена от дежурните митнически служители, е установено, че той не декларирал сумата от 108 600 евро.

снимката е илюстративна

По случая е било образувано досъдебно производство под ръководството на Районна прокуратура – Кюстендил, приключило със сключено между страните споразумение. Същото е било одобрено от съда. Подсъдимият е привлечен към наказателна отговорност от Районна прокуратура – Кюстендил. Той се е признал за виновен за извършено от него престъпление по чл. 251, ал. 1 от НК – незаконно пренасяне на валута през границата на страната. С определението на съда на подсъдимия е наложено наказание от шест месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок. Веществените доказателства – предмет на престъпното деяние, в размер на 108 600 евро, са върнати на чужденеца.


Share Follow

Leave A Reply