62 дни продължават антиправителствените протести в столицата. Основните искания на протестиращите остават непроменени – оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, както и дистанционно и машинно гласуване, предсрочни избори и промяна в Конституцията на страната. Тази вечер протестите са под надслов “Нас не ни е страх”. Те са посветени на полицейското насилие срещу протестиращи и журналисти от 2 септември. Към 19 ч. протестиращите започнаха да се събират в т. нар. триъгълник на властта. За втора поредна вечер протестът започна с прожекция. Този път на кадри от различни изказвания на премиера Бойко Борисов от 2013 г. досега, в които той казва, че властта не е на всяка цена. Бяха показани и кадри от сблъсъците между демонстранти и полиция от 2 септември. Организаторите се заканиха, че подобни ситуации няма да бъдат допуснати на мащабния протест, който подготвят на 10 септември. Около 21 ч. демонстрантите поеха по традиционното вече шествие до “Орлов мост”. Ситуацията към момента е спокойна.

Днес от „Отровното трио“, адресираха обръщение до посолствата на държавите-членки на ЕС в България, посолството на САЩ, Великобритания и представителството на Европейската комисия в България по повод провеждащите се антиправителствени протести у нас. От понеделник Николай Колев – Босия започна безсрочна гладна стачка пред президентството.

снимка: БГНЕС

А по-рано участниците в блокадата на “Орлов мост” поискаха полицията да им върне отнетите вещи от нощта на 2 септември. Те се събраха пред софийското Второ РПУ. Властите премахнаха палатковите лагери пред Софийския университет и на „Орлов мост” след сблъсъците на площад „Независимост”. Бяха конфискувани част от вещите на протестиращите. В социалните мрежи протестиращите са направили списъци с вещите, които искат да им бъдат върнати, включващ палатки, сгъваеми маси, транспаранти и шатри. Демонстрантите твърдят, че процедурата е трудна и не могат да си върнат вещите. А от СДВР заявиха, че е нужен само документ, който да потвърди, че те са собствениците.

снимка: БГНЕС

Сутринта пък граждани излязоха и пред столичната Пътна полиция, за да поискат да бъде отнета шофьорската книжка на баскетболния треньор Константин Папазов. Причина за искането стана поредното му пътно нарушение, видеодокументирано от друг водач на пътя.

снимка: БГНЕС

Стана ясно още, че от т. нар. “Отровно трио” организират в социалната мрежа “Фейсбук” мащабен протест на 10. 09 (четвъртък). Той е под надслов “Велико народно въстание II”. Той е планиран да започне още от 08.00 часа сутринта пред бившия Партиен дом, където в момента заседава Народното събрание.


Share Follow

Leave A Reply