Десет души бяха убити и над дузина бяха ранени при бомбен атентат днес в Кабул срещу кортежа на първия вицепрезидент на Афганистан Амрула Салех, предаде Асошиейтед прес. Никой не е поел отговорност, а талибаните побързаха да отрекат, че са замесени. Салех, който е бивш шеф на афганистанското разузнаване, се появи по телевизията веднага след атентата с превръзка на ръката и заяви, че е добре и е получил само леки изгаряния при взрива. “Аз и моят по-малък син, който също беше в колата, сме добре. Имам леки изгаряния по лицето и ръката. Извинявам се на онези, които са пострадали или са загубили имуществото си при атаката”, каза вицепрезидентът.

снимка: БГНЕС

Министерството на вътрешните работи съобщи, че бомбата е избухнала, когато кортежът преминавал през квартал на Кабул с много магазини за газови бутилки за бита и взривът предизвикал пожар в няколко от тях. Експлозията причини тежки щети – поне 10 унищожени магазина, изгорели коли и избити прозорци на десетки съседни къщи. Говорителят на министерството Тарик Ариан уточни, че са загинали 10 цивилни и 15 са ранени, сред тях бодигардове на вицепрезидента.

снимка: БГНЕС

Говорителят на талибаните Забиула Муджахед заяви, че “днешната експлозия в Кабул няма нищо общо с муджахидините на Ислямския емират”, както бунтовниците наричат себе си. И те, и групировката “Ислямска държава” са активни в Кабул, където напрежението е високо преди очаквания старт на преговорите между официалната афганистанска делегация и талибаните. Американският пратеник Залмай Халилзад е в Катар, където талибаните имат политически офис, опитвайки се да задвижи процеса. Така наречените междуафганистански преговори бяха предвидени като част от мирната сделка, която американците подписаха с талибаните в Катар през февруари. Делегацията на Кабул все още чака в афганистанската столица да замине за Доха.


Share Follow

Leave A Reply