“Ако я нямаше мярката 60/40, безработицата днес щеше да е 14%, а тя е 7,9%”, заяви пред БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Предстои в Национален съвет за тристранно сътрудничество разглеждане анализа на мярката 60/40 с всички детайли, допълни тя. “Надяваме се до края на годината да задържим безработицата до 8% максимум. За успех бихме считали, ако успеем да направим така, че безработицата да не надвиши 300 000 души до края на годината. Към днешна дата е 244 00 души”, каза още социалният министър.

снимка: Капитал

“Многократно сме обръщали внимание на това, че мерките, които предлагаме, понякога са критикувани, защото като че ли се очаква социалното министерство да предлага повече мерки, свързани с ликвидност, а ние предлагаме мерки, свързани със запазване на заетостта. В това отношение смятам, че съумяваме да направим така, че безработицата да не бъде в такива нива, каквито наблюдаваме в други държави”, отбеляза Сачева. По последни данни около 30% от регистрираните безработни са от сектор “Ресторантьорство, хотелиерство и туризъм”. По експертни оценки може би едва 20% от обичайните хора, които имат сезонна работа през лятото, са имали възможност да работят тази година в летния туризъм, стана ясно от думите ѝ. Според Сачева е възможно това да се случи и в зимния туризъм.

“Очакваме да видим първите признаци на по-висока безработица в сезонната работа още през октомври-ноември. Това е една от причините да приемем предложението, което получихме от страна на синдикатите за увеличаване размера на обезщетенията за безработица и за увеличаване на периода, в който ще се изплащат. Законопроектът предстои да бъде гледан днес в бюджетна комисия и вероятно да бъде гласуван в парламента на първо четене до края на тази седмица. Мярката е до края на тази година”, заяви социалният министър. Има достатъчно средства, които са гарантирани във фонд “Безработица”, добави Сачева.

снимка: stolica.bg

Като допълнителен ефект от мярката 60/40 Сачева посочи намаляването на хората, които работят без договор. Това се наблюдава основно в секторите “Ресторантьорство, хотелиерство и туризъм” и “Търговия”. По повод наближаващия първи учебен ден Сачева се надява да няма масово затваряне на училищата. “50-те лева добавка към пенсиите са осигурени за 3 месеца. Има предложения да се продължи до края на годината”, коментира Сачева. “Министерството на труда и социалната политика ще предложи увеличаване на минималната заплата на 650 лева. Минималната работна заплата в България може би е най-ниската в Европейския съюз. От ключово значение е да направим крачка за развитие на доходите”, обясни тя.


Share Follow

Leave A Reply