“След пожара на остров Лесбос сега има хуманитарна криза. Темата за бежанците продължава да е актуална за ЕК. Ние сме външна граница на ЕС, но към момента нямаме молба да приемаме бежанци. ЕК ще помогне на правителството на Гърция. Крайно време е да имаме единно решение за бежанците”. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева пред БНТ.

снимка: БГНЕС

„Не искаме да се повтаря ситуацията от 2015 г. с бежанците. Вече ние сме по-подготвени. Трябва обаче да има единно решение по този въпрос“, категорична е тя. „На 21 септември ще се вземе решение за санкционния списък с лица от Беларус. Гражданите на Беларус трябва да решат кой да бъде техният президент по прозрачен начин“, коментира Захариева по казуса с Беларус. “Никой не може да се меси във вътрешните работи на Беларус, но репресиите и екстрадицията на лица не може да бъде толерирана. Споразумението между Израел и ОАЕ дава много важно послание. Нормализирането на отношенията дава спокойствие в целия регион. Това е първа стъпка, има още много път, който да се извърви”, посочи тя.

снимка: БГНЕС

Министър Захариева коментира трафикът в ЕС по време на карантината и затварянето на границите. „Трябва да имаме единни правила и да не допускаме, това което се случи през март. Данните за икономиката са изключително притеснителни. Трябва да направим така, че хората да могат да се придвижват свободно между държавите при спазване на епидемичните мерки“, подчерта тя.


Share Follow

Leave A Reply