“Днес е модерно да се говори само лошо за 9 септември, но и днес бедността е най-голямото престъпление”, каза народният представител от БСП Александър Симов в декларация от името на групата на левицата. „Днес се навършват 76 години от промяната на 9 септември. Тази дата продължава да предизвиква политически страсти“, каза още Симов. По думите му, за да се стигне до истината, трябва да се мине през пълни политически инсинуации, медийно мракобесие, през всякакво шарлатанство и целенасочени лъжи.

“Когато легионите на реваншизма се опитаха да превземат учебниците по история, от тях със злоба беше изхвърлено всичко, което дори намеква за битката срещу фашизма в България. Трябваше да се научим да вярваме, че в България фашизъм не е имало и това направи избитите без съд и присъда хиляди жертви на кафявата чума абсолютно неудобни. Техният живот и идеали просто не се вписваха в извратената версия на историята, която се опитваха да ни пробутат. Преследвани веднъж приживе, жертвите на българския фашизъм станаха отново обект на гонения. И този вятър от тъмни страсти не подмина и най-светлите образи – на Никола Вапцаров, на Христо Смирненски, на Гео Милев”, посочи Симов.

“Девети септември е отговорът на един голям проблем. На несъстоялата се модернизация на страната. На блокиралата икономика. На паразитните елити. На статуквото на постоянния гешефт. На заплащането за отрязани партизански глави. На фашистките легиони. Можем до утре да си говорим за грешките след Девети, но отричането на самата дата означава да отречем порива по различен живот. Поривът за социална държава. Идеята за една друга възможна България. Ненапразно усилието на Девети не е продукт само на една партия. Съюз от партии се борят за тази промяна, искат тази промяна, умират за тази промяна”, отбеляза още той.

“А промяната е очевидна – на Девети септември се случва едно огромно социално усилие, което трансформира България. Знаците за тази трансформация са очевидни и до днес. Разходете се из страната – във всяко село има читалище. Големите болници. Училищата. Предприятията, които в наши дни бяха приватизирани и затрити, защото на никого не му пукаше как ще живеят хората оттук нататък. На десницата ѝ отне много повече време да ги унищожи, отколкото е било необходимо за тяхното построяване. Много е лесно да свързваме лошото след Девети с усилието, което виждаме на самата дата. Това е подмяна”, каза Симов.

“Истинският смисъл на датата е в надеждата. Подозирам, че именно заради това се полагат големите усилия за отричането на този ден. Защото поривът за един друг възможен свят никога не е изгасвал. Несправедливостта, неравенството имат своята яростна опозиция, която винаги може да се разгони отново, защото бедността е най-голямото престъпление на днешния ден. Пред очите си виждаме как все повече хора обръщат към миналото не обвинителен, а меланхоличен поглед. Защото провалът на 30-годишния преход, провалът, отбелязан със сълзотворен газ срещу протестиращи млади хора, ще кара цели поколения отново и отново да се връщат към смисъла на 9 септември, за да разберат неговите уроци, неговите мечти, неговите надежди, разбира се, неговите грешки”, добави в заключение депутатът.

С кворум от 126 народни представители започна днешното пленарно заседание. Депутатите от БСП отново не се регистрираха, но Александър Симов представи декларация от името на партията по повод навършването на 76 години от промяната на 9 септември. От ПГ на ГЕРБ и “Обединени патриоти” напуснаха пленарната зала по време на неговото изказване.


Share Follow

Leave A Reply