Ураган, който връхлетя Северна Корея, разруши близо 60 моста и разруши или наводни над 2000 къщи, съобщи Пхенян, цитиран от БГНЕС.

Лидерът на страната Ким Чен Ун заяви, че щетите са нарушили централното планиране през останалата част от годината. Ураганът “Майсак” донесе силни дъждове на източното крайбрежие на страната миналата седмица, докато Северна Корея още се опитваше да се справи с по-ранни наводнения и щети, тази седмица ги връхлетя и ураганът “Хайшен”, предаде АФП.

снимка: ЕПА/БГНЕС

“Maйсак” е “унищожил или наводнил” над 2000 къщи и десетки обществени сгради в засегнатите региони, съобщи агенция KЦТА, докато 60 километра пътища и 59 моста се срутиха. Тежки щети има и по железопътната мрежа. Природните бедствия оказват тежко въздействие в Северна Корея поради лошата инфраструктура. Също така страната е уязвима от наводнения, тъй като много планини и хълмове отдавна са обезлесени.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Щетите принудиха властите да “променят посоката на нашата борба след цялостно обмисляне на задачите до края на годината, които бяха в ход”, каза Ким пред висш комитет на управляващата Корея на работническата партия. Агенция КЦТА не даде повече детайли от изказването на лидера. Ким е наредил на около 12 000 членове на партията, базирани в Пхенян, да помагат в усилията за възстановяване в засегнатите селски райони. Ким подчерта значението на завършването на усилията за възстановяване преди честването следващия месец на 75-годишнината от създаването на Работническата партия на 10 октомври.


Share Follow

Leave A Reply