Хиляди мигранти избягаха от лагера, блокиран заради епидемията от Covid-19, след като няколко пожара изпепелиха голяма част от обекта на гръцкия остров Лесбос. Около 12 500 души живееха в лагера Мория и околностите, където през последната седмица бяха наложени допълнителни ограничения, след като сомалийски жител даде положителен тест за коронавирус.

снимка: БГНЕС

Все още не са постъпили данни за пострадали. Пожарите са избухнали през нощта, казаха полицията и пожарните служители на острова пред Асошиейтед прес, като добавиха, че причината за пожарите, както и пълният размер на щетите, остават неясни. Те не потвърдиха местните съобщения, че пожарите са били умишлени в знак на протест срещу мерките за блокиране, но заявиха, че пожарникарите са „срещнали съпротива“ от някои жители на лагера.

снимка: БГНЕС

Във вторник здравните власти заявиха, че до момента 35 души са били потвърдени, че са заразени с вируса, след като е поръчано голямо тестване в пренаселеното съоръжение. Те са държани в изолация на отделен обект, който не е бил засегнат от пожара, казаха служители.

снимка: БГНЕС


Share Follow

Leave A Reply