Беларуският опозиционен активист Максим Знак е бил отведен от офиса си от цивилни, които били с маски, предаде Ройтерс, цитирайки Интерфакс и БТА. Руската агенция на свой ред се позовава на колеги на опозиционера. Беларуската полиция каза, че няма данни Знак да е задържан, предаде РИА Новости.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Знак отишъл в офиса си за участие във видеоконференция, но не успял да се включи, а само изпратил думата “маски”, съобщи пресслужбата на опозиционната му група в канала си в “Телеграм”. Там бе публикувана и снимка, която показва как адвокатът е отведен от маскирани хора в цивилни дрехи, предаде Франс прес. Знак беше един от последните двама членове на Координационния съвет на беларуската опозиция, които още бяха на свобода и се намираха в Беларус.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Вчера опозиционната лидерка Мария Колесникова скъса паспорта си, за да не бъде принудена да мине границата и да влезе в Украйна. Предният ден тя бе отвлечена от улицата в Минск от маскирани лица и откарана в неизвестна посока. Адвокатът на Знак, цитиран от Спутник Беларус, заяви, че апартаментът на опозиционера е претърсван от държавния Следствен комитет, предаде Ройтерс. Интерфакс, цитирана от Ройтерс, съобщи, че обиск се извършва и в щаба на хвърления в затвора опозиционен политик Виктор Бабарико, който беше кандидат за президент на Беларус. Вратите на щаба на Бабарико са затворени, а наблизо са паркирани два автобуса с маскирани хора в цивилни дрехи, предаде ТАСС. Пред сградата има над 10 журналисти, които не са допуснати да влязат.


Share Follow

Leave A Reply