Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че има „голяма вероятност“ високопоставени руски официални лица да стоят зад предполагаемото отравяне на руския опозиционер Алексей Навални, пише американската редакция на “Политико”.

В интервю за журналиста Бен Шапиро, публикувано на сайта на Държавния департамент, Помпео казва, че САЩ работят в тандем с европейските сили, за да открият кой е отговорен за „отравянето“ на видния критик на президента Владимир Путин. Въпреки че не пожела да възложи пряко вина на руското правителство, Помпео намекна за участието му. „Усилията да се отрови политически дисидент оставят черно петно на страните,“ каза той, като осъди отравянето. По думите му нормалните държави не работят по този начин.

Майк Помпео, снимка: www.dailysignal.com

„Хората по целия свят виждат този вид дейност каквато е“, каза той. „И когато виждат усилието да се отрови дисидент и осъзнаят, че има сериозен шанс това да е дошло от висши руски служители, мисля, че това не е добре за руския народ. Мисля, че не е добре за Русия. Мисля, че хората виждат това и казват, че това не е начинът, по който страните, които искат да бъдат сили, които искат да бъдат важни и да играят на световната сцена, това не е начинът, по който трябва да се работи. Вместо това те трябва да насърчават свободата и демокрацията,“ каза той.

снимка: Pixabay

Според изданието, администрацията на Тръмп не е готова да хвърли категорично вината на Москва за предполагаемото покушение. Президентът Доналд Тръмп нарече епизода „трагичен“, но заяви, че няма достатъчно доказателства, за да се знае точно какво се е случило.


Припомняме, че Навални бе хоспитализиран, след като се е почувствал зле на вътрешен полет в Русия в края на август и впоследствие беше откаран за лечение в Берлин. По-късно германското правителство заяви, че е бил отровен с химически нервен агент „Новичок“.


Share Follow

Leave A Reply