На фона на усилените строителни дейности по издигането на новото летище в Мексико, учените откриват все повече и повече скелети на мамути. Така за кратко време мястото се превърна в едно от най-големите находки в света с кости на изчезналия роднина на съвременните слонове. Идентифицирани са над 100 скелета на мамут, заедно с костите на други бозайници от ледниковата епоха, разпределени в близо 200 места, които се проучват в района, предназначен да стане новото търговско летище на мексиканската столица Мексико Сити.

Огромното количество кости, включително дълги, извити бивни – предните два зъба на животното – буквално са шокирали археолозите. Останките на десетки изчезнали гиганти и други праисторически същества са открити в Зумпанго в северния край на столицата, който лежи на дъното на пресъхнало древно езерно корито. Въоръжени с каски и маски за лице, те внимателно отстраняват земята от огромните кости на мястото, където именно строителните работи разкриха огромно находище на мамутски скелети. Експертите смятат, че голямото количество мамути са били привлечени в района от храната и водата, осигурени от езерото, съществувало в праисторически времена.

Мястото е предлагало богати природни ресурси – достатъчно, за да могат тези огромни животни да оцелеят дълго и в продължение на много поколения, разказват археолозите. Те предполагат, че повечето мамути са загинали тук, когато са попаднали в калния бряг на езерото. Смята се, че повечето животни са бродили по Земята преди 10 000 или дори 25 000 години. Археолозите твърдят, че са работили много внимателно, за да гарантират, че ценните останки се съхраняват по време на работата по изграждане на летището, което президентът Лопес Обрадор обеща да бъде открито през март 2022 г.


Share Follow

Leave A Reply