В навечерието на председателските избори в БСП симпатизанти на левицата сигнализираха на редакционния ни адрес за морален казус в редиците на партията. Според част от привърженици на БСП Евгений Николаевич Белий, който е районен председател на БСП в Красна поляна и зам.-председател и главен секретар на Българския антифашистки съюз, е сключвал редица съмнителни сделки. Той е сочен за близък до настоящия председател Корнелия Нинова. Напрежението се дължи на съмненията на част от симпатизантите на партията, че той не отговаря на моралния критерий за членство в партията и за заеманата от него длъжност в БСП.

Справка в Имотния регистър сочи, че през 2001 година Белий е сключил договор за прехвърляне на апартамент в София срещу задължение за издръжка и гледане с възрастна жена. През 2005 имотът е продаден. През 2014 година отново е получил апартамент в центъра на София от възрастна жена, този път чрез завещание, като имотът отново е продаден, след като е заведено дело за делба с роднините на прехвърлителя на недвижимия имот. От справката става ясно още, че той е собственик и арендодател на земеделска земя. Има съмнения, че парите, с които Белий е извършвал покупко-продажбите, не отговарят на официалните му доходи. Част от привържениците на БСП сигнализират още, че  и дипломата му за завършено висше образование за фалшива, но разследването е било потулено.

Напомняме, че в събота предстои членовете на БСП да изберат председател на партията. Двубоят за лидерското място е между досегашния председател Корнелия Нинова и основния й опонент – Кирил Добрев. За първи път в историята на столетницата лидер на партията ще се избира пряко от всички делегати.


Share Follow

Leave A Reply