Огромни опашки се извиха пред паспортните служби особено след отпадането на изискването за PCR тестове на влизащите у нас от Турция. Сега българските изселници масово се връщат, за да подменят документите си. Стотици хора са се струпали пред гишетата в Кърджали и Хасково, а чакането отнема часове, предава БНТ.

снимка: БНТ

Чакащите на опашка в Хасково са предимно хора с двойно гражданство, които са се прибрали в България специално, за да сменят документите си за самоличност. “След тази декларация за каса, де факто както гледате пред мен има 15 човека, сложете го още един половин час. Там не свършва цялата беда, ще се върнем да взимаме, трета опашка за получавате на документите”, оплаква се Метин Али.

“Почти двойно се е увеличил приемът на заявления и обслужените граждани на територията на областта. Работим с пълен състав хора, за нас това е очаквано натоварване”, отчита Антония Антонова, сектор “Български документи за самоличност” в Хасково. Ако до преди дни гишетата в Хасковска област са обслужвали по 500 души на ден, сега те са над 1000. Само за половин час тази сутрин бяха обработени документите на близо 100 души. Обикновено август е натовареният сезон в паспортните служби в Хасково и Кърджали, сега е септември – заради коронавируса. За момента от 90 000 документа за самоличност, които трябва да бъдат подменени тази година в Хасково, едва 43 000 вече са сменени. Същата е ситуацията и в Кърджали, съобщава бТВ. Хората са разделени основно на три опашки – едната е за хора, които вече са подали документи и очакват да получат новите си паспорти, втората – от хора, които днес трябва да подадат документи, а третата опашка е съставена от граждани, които чакат цяла нощ пред паспортното, за да могат да си подадат документите.

Началникът на местната паспортна служба Елина Гарипова съобщи, че е създадена стройна организация и няма да остане нито един необслужен клиент. Заради наплива от хора се работи с удължено работно време – от 7,30 до 18,30 ч., вече и в събота. Представител на РЗИ-Кърджали изрази притеснение, че струпването на много хора на едно място създава риск от зараза с COVID-19. От паспортна служба засега са въвели ред само в помещенията, където се издават документите за самоличност, а отвън се разчита на съвестта на хората, повечето от които са с маски. От отдел “Български документи за самоличност” напомниха, че има и алтернативни възможности за смяна на лични карти, паспорти и шофьорски книжки като мобилни станции и изнесено обслужване по места.

 


Share Follow

Leave A Reply