“За нас като правителство най-важният капитал и най-важната част от енергийния сектор са хората и затова усилията ни са били насочени към това да се гарантира адекватно заплащане, добри условия на труда и квалификация на хората”. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на форум на тема “Социален диалог и колективно трудово договаряне в сектор Енергетика”.

снимка: БГНЕС

Събитието е организирано от КНСБ и Национална федерация на енергетиците към КНСБ. В стремежа на правителството за постигане на тези няколко приоритета виждаме мястото и ролята на социалния диалог, посочи Петкова. Министърът отбеляза, че днес системата на енергетиката е стабилизирана.

Министърът говори и за зелената сделка и прехода към нисковъглеродна икономика. Тя напомни, че само по механизма за справедлив преход на България са отпуснати 1,178 млрд. евро, които ще бъдат насочени към три проблемни района в страната – Стара Загора, Кюстендил и Перник. Целта на мерките е да се запазят работните места и добрият стандарт на доходи на хората от сектора.


Share Follow

Leave A Reply