“В протеста участва средната класа. Това са хора, които не са революционери, а ходят на работа. Те имат позиции и ги изразяват. Провокаторите обичат сенките и няма да се изявят през деня”, заяви социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова пред БНТ. По думите ѝ протестът започна с една теза на анархо-левичарството. Виждат се много различни групи от хора. Според нея те е трябвало да бъдат опаковани така, че да носят бонуси на някои политически сили.

снимка: БГНЕС

“Определението “Велико народно въстание” показва един познат подход от миналото. Видяхме ковчези, червена боя, протестът започна с вдигнат юмрук. Всички ние помним в кой идеологически спектър е този символ. Имаме чувството, че този, който организира протеста, е чел повече левичарски материали, отколкото демократични. Няма значение какви ценности споделяш и как си живял до момента. Ако не споделяш левите идеи, то ти ще се разграничиш от протеста. Съвсем логично бе да се съберат всички заедно и да излязат с една позиция. Видяхме, че имаше разграничаване”, коментира Димитрова.

снимка: БГНЕС

“Фалшивото единство няма как да донесе общ резултат. Ако приемем, че това е един легитимен процес, то трябва да има политики. Убедени ли сме, че политиките на БСП съвпадат с политиките на Демократична България. Става все по-явно и то показва единствената логика на политическия процес, че обединението става с ясни политически идеи, а не чрез един порив”, каза още тя.


Share Follow

Leave A Reply