На тържествена церемония в района на летище Кандахар в Афганистан военнослужещи от 40-я национален военен контингент бяха отличени с медали за участие в операцията на НАТО “Решителна подкрепа”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.
Командирът на командване “Юг” бригаден генерал Майкъл Ийстман изказа благодарността на командването на мисията на НАТО към личния състав от 40-ия български контингент за отличното изпълнение на задачите по осигуряване на сигурността в базата. Той изрази увереност, че военнослужещите от следващия български военен контингент ще продължат достойно да представят българските въоръжени сили в мисията на НАТО “Решителна подкрепа”. Бригаден генерал Майкъл Ийстман връчи медали за участие в операцията на НАТО “Решителна подкрепа” на националния елемент, екипа съветници и ротата за охрана.

снимка: Министерство на отбраната

Официални гости на церемонията бяха полковник Джеймс Мъри – заместник-командир на командването, националният командир на румънския военен контингент, главните сержанти на командване “Юг” и румънския контингент, военнослужещи от контингентите на страните-коалиционни партньори, с които българският военен контингент си сътрудничи и взаимодейства при изпълнение на задачите. Националният командир на 40-я контингент полковник Светлозар Стефанов благодари на ръководството на командване “Юг” и на коалиционните партньори за доброто сътрудничество и взаимопомощ по време на изпълнение на задачите. Той беше награден от бригаден генерал Майкъл Ийстман с картина и монета на командване “Юг”.

снимка: Ройтерс

Четиридесетият военен контингент е с общ състав до 160 военнослужещи със структура национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери. В мисията на НАТО в Афганистан в продължение на 6 месеца българските военнослужещи изпълняват задачи, свързани с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния трафик на летището в Кандахар. Екипът от съветници изпълнява своите задължения по съветване на Афганистанската армия в областта на гражданско-военното сътрудничество, инженерното и логистичното осигуряване и комуникационно-информационните системи.


Българските Военновъздушни сили (ВВС) ще бъдат домакин на международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка – 2020“, която ще се проведе от 14 до 25 септември 2020 г. във въздушното пространство на страната ни. В съвместните полети ще участват сили и средства от Кралските канадски военновъздушни сили, както и от военновъздушните сили на Република Гърция и на Румъния. През втората летателна седмица ще се включат екипажи от ВВС на САЩ в Европа със самолети F-16, които ще се пребазират в авиобаза Граф Игнатиево на 18 септември 2020 г. Ръководител на летателната тренировка от българска страна е командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров.

Съгласно сценария на тренировъчните бойни действия, българските ВВС ще усъвършенстват подготовката си в отбранителни и настъпателни въздушни операции съвместно със своите коалиционни партньори. Групировки за Противовъздушна отбрана (ПВО) от състава на Военновъздушните сили и Сухопътните войски ще защитават територия и обекти от критичната инфраструктура на страната ни от действията на смесени авиационни групи, които ще симулират нанасяне на удари. Планът на тренировката предвижда сложността на изпълняваните задачи да нараства с хода на тренировъчните действия и да обхване изпълнението на специфични за родовете авиация и ПВО задачи.

От българска страна участват военнослужещи от базата за командване, управление и наблюдение, екипажи на изтребители МиГ-29 и учебно-бойните Л-39 от авиобаза Граф Игнатиево, вeртолети Ми-24 и AS-532 Cougar от авиобаза Крумово и формирования за противовъздушна отбрана от състава на ВВС и Сухопътните войски. F-18 на Кралските канадски военновъздушни сили ще оперират от северната ни съседка Румъния. F-16 и МиГ-21 Lancer на румънските ВВС и ВВС на Гърция с техните F-16 ще провеждат полети с излитане и кацане от своите бази за постоянна дислокация. „Тракийска пепелянка – 2020“ е най-мащабната за тази година международна летателна тренировка с участието и домакинството на българските Военновъздушни сили, която ще предостави на участниците възможности да генерират богат опит при реално взаимодействие в международна среда.


Share Follow

Leave A Reply