Министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че всички училища са готови за 15 септември и работят по въвеждането на мерките, но има такива, които няма да успеят да ги внедрят и това ще продължи и след първия учебен ден. „Има мерки, които няма да могат да се изпълнят веднага, като това да се осигури задължително топла вода. Имам информация, че броят на училищата в страната, в които няма топла вода, е намалял. Бяха 330, сега е близо 240“, посочи той.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Вълчев поясни, че вече се подават документи за децата, чиито родители искат те да се обучават дистанционно. „Основен критерий ще бъде учениците, след първи клас, да има мнение на директора. То няма задължителен характер за преценката на началника на Регионалното управление по образование, но трябва да има мнение на директора на базата на информация на учителите дали този ученик е бил ангажиран с образователния процес в предходната година. Ние не искаме тази възможност да се превръща в широко отворена врата за злоупотреби. Ние имаме над 15% ученици, които имат проблем с редовната посещаемост, под 70% средна посещаемост“, обясни министърът и увери, че няма да допуснат тази възможност да се превърне във възможност за отсъствено обучение, алтернатива на присъственото.

Той потвърди, че с измененията в Закона за предучилищно и училищно образование вече всеки родител, който не желае да пусне детето си на училище, ще може да се възползва от възможността за обучение в дистанционна форма, но той е задължен да осигури всички условия детето му да може да се обучава. Предвижда се до края на месеца или в началото на следващия да бъдат създадени училища – дистанционни центрове, които ще могат да обхванат всички ученици и профили, там където училищата не смогват.


Share Follow

Leave A Reply