Западна България няма проблеми с водата,  затова усилията на екоминистерството са насочени към Източна. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на брифинг в Народното събрание. “В София вода има за 3 г. и всички язовири в областта са пълни”, каза екоминистърът. “Нужно е да се помислим за резервно водоснабдяване на областните градове”, посочи Димитров. Той отбеляза, че в последните месеци е провел множество срещи за изготвянето на доклад, който да даде блан “Б” в справянето с водната криза, ако и тази година се окаже сушава за страната.

снимка: БГНЕС

“Каквото и да говорим ние ще се справим с водите, с пестицидите, с всичко. Само със стари договори не мога да се справя, защото вече са започнати. Всичко, което в България функционира е природа. Нормално е хората да не си харесват природата, а там дори където тя е добра, те да искат все повече и повече. От там идват и всички нападки, че навсякъде около нас е природа, трябва да има виновен и е хубаво да е МОСВ”, каза екоминистъра.

снимка: Янита Спирова, БНР

Екоминистърът даде предложение част от язовирите, които се ползват за напояване, а водата е добра да се ползват за питейно-битови цели, като начин за решаване на проблема. Министър Димитров посочи още, че язовирите “Тича” и “Ястребино” са водоизточници под опасност. По думите му “Ястребино” е бил стигнал критичната точка за земеделците и водата в него се пазела за питейни нужди. В случай, че се напълни тази година отново ще бъде отпусната вода за земеделието. Стана ясно още, че в “Тича” имало вода за 2 г. Министърът на околната среда и водите призовава да се направят сондажи в околията, а Бургас да се захранява от още 2 язовира.

снимка: БГНЕС

“Русе реши да си прави кампания на мой гръб. Има откровени лъжи, които се тиражират. В случая за чистотата на въздуха в Русе се оказа, че София е виновна и най-вече министърът на околната среда и водите. Понякога някои хора прекаляват”, каза Димитров по повод това, че кметът на Русе заяви в сряда, че държавата не оказва нужната помощ срещу замърсяването на въздуха в града. Според министъра местното ръководство е можело да задели средства, за да закупи измервателна станция за въздуха в града. Министър Димитров увери, че в Русе са осигурени 2 станции за пречистване на въздуха, които обаче все още се оборудват и предстои да се набележат места където да се позиционират. Екоминистърът съобщи, че е разпоредил да бъде откарана една, която се ползва като резервна.


Share Follow

Leave A Reply