Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи приоритетите на България по линия на инициативата „Три морета” на среща с посланиците на страните, участващи във формата. В изказването си министър Захариева акцентира върху стъпките, предприети от българското правителство по линия на сътрудничеството в регионалната инициатива. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

снимка: МВнР

„България направи много важна крачка напред, показваща ясно колко важна е тази инициатива за страната ни”, каза Екатерина Захариева, която миналата седмица бе определена за неин Национален координатор. Тя подчерта, че е взето решение за внасянето на 20 милиона евро в Инвестиционния фонд на инициативата, който ще бъде ключов за реализирането на проектите, с които участват държавите членки. Министър Захариева представи накратко проектите, с които България се включва в инициативата – възстановяването на железопътната линия Русе-Варна, изграждане на тунел под прохода „Петрохан”, разширяване на подземното газохранилище в с. Чирен и изграждането на магистрала „Черно море”, свързваща Бургас и Варна. „Тези проекти са важни не само в национален план, но и допринасят за сигурността и развитието на региона”, изтъкна пред посланиците българският вицепремиер.

Екатерина Захариева изрази съжаление, че срещата на високо равнище, която трябваше да се проведе в Талин, ще се състои под формата на видеконференция, а бизнесфорумът, който беше предвиден за следващия ден, е отменен. Тя сподели, че от страна на българския бизнес е бил проявен огромен интерес към срещата. Посланикът на Естония Ингрид Крессел Винчигуера представи приоритетите на тазгодишното естонско председателство на инициативата, с фокус върху цифровата свързаност и ефикасното функциониране на инвестиционния фонд. Инициативата „Три морета” е политически проект на 12 държави – членки на ЕС от Централна и Южна Европа: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватска и Чешка република. Целта на Инициативата е да насърчи сътрудничество между страните по оста Север-Юг, а основният ѝ фокус е развитието на сътрудничеството в търговско-икономическата област, задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.


Share Follow

Leave A Reply