Ние сме легитимна власт. Ние сме спечелили тази власт през 2017 г., когато изборите бяха организирани от служебното правителството на Румен Радев. Това каза председателят на НС Цвета Караянчева в ефира на бТВ. Тя подчерта, че всеки има право да протестира, но е по-разумно да няма предсрочни парламентарни избори, защото се задава и икономическа и социална криза заради пандемията от коронавирус. Тя обясни, че управлението винаги е доказвало, че се вслушва в исканията на протестиращите.

снимка: БГНЕС

“Ето предложението за нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание е едно от доказателствата – „Отровното трио“ и Христо Иванов искаха нова Конституция и нов ред в началото на протестите”, каза още председателят на НС. “Конституция е единствено и само покана за разговор, няма да се гледа във Велико народно събрание. Ние не даваме отделни точки, по които да се събира ВНС, а казваме – отваряме Конституцията. Следващите народни представители, които влязат във Великото Народно събрание, ако успеем да съберем 160 гласа, ще са хора, подбрани от академичната общност, юристи, хора, които разбират от тази материя, историци и те ще направят новата Конституция. Ние ще се опитаме да убедим народните представители, които не ни подкрепят“, обясни още Караянчева.

снимка: БГНЕС

Тя намери в протестите и провокатори, като ги разграничи от мирно протестиращите и искащи промени. „Има двама олигарси извън България, които заявяват участие в дирижиране на протеста. Има и хора, които отиват по убеждения, но има и провокатори. Тези олигарси, които финансират онази част от протеста, като „Отровното трио“ и всичко останало, тази легитимация, която Божков прави по „Фейсбук“, нали не оставате с това впечатление-това е мафията, която финансира протестите“, каза още Караянчева и видя връзка между президента и част от недоволните.

снимка: БГНЕС

„Кой проблем ще разрешим, ако подадем оставка? Хората на улицата казват: „Искаме оставка“. След това какво правим?“, попита председателят на парламента. „Оставката какво решава? Ако ние сме отговорни, трябва да продължим да помагаме на хората, трябва да продължи да работи Народното събрание“, допълни още тя. “Не се страхуваме от избори и служебно правителство”, каза още председателят на Народното събрание. Според нея няма зависимост на управляващите от ДПС, които осигуряват кворума за заседанието в последните няколко дни. Цвета Караянчева каза още, че засега няма да се възстанови достъпът на журналистите до кулоарите на парламента.


Share Follow

Leave A Reply