Битката на огнеборците с невижданите пожари в САЩ продължава денонощно. Около 100 големи огнища пламнаха в западните щати през тази седмица. През последните 48 часа те отнеха живота на поне деветима души, но жертвите вероятно са повече, защото някои хора не са успели да се измъкнат от огнения ад. Четирима са загинали при пожарите в Калифорния, други четири жертви са регистрирани в Орегон, а момче на една година е изгубило живота си в щата Вашингтон, показват данните на полицията.

снимка: БГНЕС

Стотици хиляди са принудени да се евакуират. Десетки пожари, подсилвани от вятъра, продължиха да горят както в горски, така и в населени територии по Западния бряг на страната. Най-тежко е положението в Орегон, където около 3000 пожарникари се борят с 30 горски пожара. Според представители на противопожарните служби са нужни около два пъти повече огнеборци, за да поставят стихията под контрол. Хиляди жители на Орегон се евакуират заради огнищата, обхванали площ от над 230 000 акра, съобщи губернаторът на щата Кейт Браун.

снимка: БГНЕС

Броят на хората, на които е разпоредено да се евакуират, достигна до 500 хиляди, около една осма от населението на щата, съобщи говорителка на щатската служба за управление на извънредни ситуации. Полицията е започнала разследване за палеж при поне един от пожарите в Орегон, започнал в Ашлънд близо до щатската граница с Калифорния, който опожари неколкостотин къщи. Хиляди са прогонените от домовете си в съседните щати Калифорния и Вашингтон.


Share Follow

Leave A Reply