Депутатите ще разгледат промени в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса и на държавното обществено осигуряване. Промените в бюджета на НЗОК предвиждат Касата да може да плаща дейности за минали периоди, отчитани от болниците. Те дават възможност при неусвояване на бюджетните средства за тази година същите да могат да се използват за плащания на надлимитна дейност, обясни управителят на НЗОК Петко Салчев. За 2015 г. Касата има задължения в размер на над 50 милиона лева, а за 2016 г. – те са 26 милиона лева.

Поправките в бюджета на държавното обществено осигуряване предвиждат минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица да се повиши от 9 на 12 лв. от 1 октомври. Това увеличение ще засегне около 30 хиляди души за периода до 31 декември 2020 г.

снимка: skafeto.com

Народните представители ще изслушат четирима министри от кабинета на днешния парламентарен контрол. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов ще отговори на въпроси на депутати от БСП за проблемите на хората със специфичните заболявания и мерките за тяхното решаване. Вторият въпрос към Ангелов е за изграждането на Националната многопрофилна детска болница. Ангелов ще даде подробности и за цените на отделните видове медицинска помощ, включени в Националния рамков договор.

снимка: БГНЕС

Към министъра на образованието Красимир Вълчев има въпроси за системата за оценяване на университетите и висшите училища и за политиката на министерството за приемане без конкурсен изпит за студенти и докторанти на лица, създали изобретения или полезни модели. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров ще даде подробности за мониторинга на водата в р. Марица и подпочвените води, захранващи кладенците по поречието ѝ. Министърът на икономиката Лъчезар Борисов ще отговаря на въпроси за осигуряването на конкурентна среда на пазара за бутилки с втечнен газ.


Share Follow

Leave A Reply