Ню Йорк отбелязва 19-ата годишнина от нападенията на 11 септември 2001 г. – в разгара на пандемията от коронавируса и ожесточената битка за новия стопанин на Белия дом. Градът ще проведе своята годишна церемония в памет на близо 3000 души, загинали в най-кървавата терористична атака в историята на САЩ, прекъсната от минута мълчание в моментите, когато джихадистите на „Ал-Кайда” разбиха два отвлечени самолета в кулите на Световния търговски център. Музеят на жертвите на атаките ще бъде отворен за първи път от избухването на пандемията.

Президентът Доналд Тръмп и опонентът му, кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън, ще отбележат 19-ата годишнина от атентатите, като и двамата ще посетят мемориала в Шанксвил в щата Пенсилвания, предаде Асошиейтед прес. Там преди 19 години се разби един от похитените от група терористи самолети, с които бяха извършени атентатите в Ню Йорк и Вашингтон. Заради коронавирусната пандемия церемонията в Шанксвил ще бъде съкратена. Тя ще продължи 20 минути и ще се нарича “Момент за възпоменание”. Ще започне в 9.45 ч. източноамериканско време и няма да има основен оратор или музикални изпълнения.

Имената на всички пътници и екипаж на разбилия се самолет ще бъдат прочетени на глас на фона на биенето на “камбаните на възпоминанието”, се казва в сайта на Националната служба за управление на парковете, която организира проявата. Днес на възпоменателните церемонии в Ню Йорк пък ще присъстват вицепрезидентът Майк Пенс и съпругата му Карън.

Снимка: telegraph.co.uk

Президентът на САЩ Доналд Тръмп удължи извънредното положение, наложено в страната след нападенията на 11 септември 2001 г., с още една година. Пълномощията, делегирани от извънредното положение, продължават да играят критична роля за способността на въоръжените сили на САЩ да изпълняват основните си мисии за противодействие на трайната заплаха от тероризъм в САЩ и по света, въведена на 14 септември 2001 г. в отговор на терористичните атаки, добави Тръмп. Извънредното положение дава и на президента някои допълнителни законови правомощия, които той може да упражни по всяко време.

снимка: БГНЕС

То беше обявено в САЩ три дни, след като терористи отвлякоха самолети и ги взривиха в кулите на Световния търговски център в Ню Йорк и в сградата на Пентагона. Друг самолет се разби в Пенсилвания. Общо около 3 хиляди души загинаха в резултат на тези терористични атаки. Тогава президентът Джордж Буш обясни извънредно положение с аргумента за „продължаващата непосредствена заплаха от нови атаки срещу САЩ“.


Share Follow

Leave A Reply