Още 5 нови автобуса по линиите 63 и 66 ще превозват пътниците към Витоша. Това обяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Линия 66 стига до хотел “Морени”, а линия 63 до местността Бялата чешма.

снимка: БГНЕС

„От утре по линиите за Витоша ще се движат само обновени автобуси след пускането на тези пет реновирани автобуса Euro 6, подходящи за движение в планински условия. Миналата година пуснахме 10 реновирани автобуса. С тези стават 15 и могат да покрият изцяло двете линии”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че местата за седящи в превозните средства са 55, а за правостоящи – 21. Първите седалки няма да могат да се използват до приключване на епидемията. Автобусите са закупени от Столичен автотранспорт със средства от общинския бюджет. Отпуснати са 1.2 млн. лева.

снимка: БГНЕС

Фандъкова обясни, че Столична община работи усилено, за да поднови достъпа до планината, затова освен обновените автобуси, вече трета година работи програмата за споделени електрически велосипеди. От пространството пред Националния исторически музей туристите ще могат да се възползват и от електрически велосипеди, а е-автомобили ще могат да зареждат на колонка. Столичният кмет увери, че се работи и по въпроса да има автобуси, в които гражданите да могат да превозват своите велосипеди до Витоша.

снимка: БГНЕС

По повод старта на новата учебна година столичният кмет отбеляза, че училищата и детските градини са готови да посрещнат децата при спазване на всички противоепидемични мерки.  „Радвам се, че започва присъствено новата учебна година. Днес бях на среща с всички директори на училища и някои от директорите на детски градини. Готови сме и продължаваме да подкрепяме финансово училища, които имат проблеми с топлата вода и други материали”, подчерта тя.

снимка: БГНЕС

„Решението за ваучерите за деца, които не са влезли в детски градини, е на правителството и парламента. Знаете, че законът беше променен, макар и не единодушно. Беше намерено решение без финансово да се ангажира Общината, за да може финансите, които ние имаме, да използваме за строителство. Ние продължаваме интензивно да строим. Получихме от правителството 65 милиона лева допълнително за строителство на детски градини и училища. Предстои да внесем и да представим новата тригодишна програма за строителство на детски градини. Тя е амбициозна. Моята амбиция е до три години за всяко дете над 3-годишна възраст да има място в детска градина”, обясни кметът.

снимка: БГНЕС

Кметът на София обяви, че утре сутрин ще бъде пуснато нормалното движение по бул. „България“.
„Продължаваме изграждането на новия участък на бул. „Тодор Каблешков“. За да може да премине през ул. „Боянски водопад“, ще се наложи да я затворим. Възложихме специална организация на движението за кв. „Манастирски ливади“, обясни кметът. „Продължаваме с амбициозната програма за подмяна на старите превозни средства в София. Тази година бяха пуснати 13 нови трамвая и 15 нови електробуса. За следващата година очакваме 30 нови тролейбуса, с които да заменим „Икарус“-ите тролейбуси. В рамките на следващите две години още 30 нови електробуса ще тръгнат по линиите на София”, каза тя. Фандъкова посочи, че Общинският съвет ще реши кога ще бъде пуснат отново нощният транспорт в столицата.


Share Follow

Leave A Reply