Без ескалация на напрежението премина 65-ия ден на антиправителствения протест в София. Основните искания на протестиращите остават непроменени – оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, както и дистанционно и машинно гласуване, предсрочни избори и промяна в Конституцията на страната. Вчера вечерта протестите отново бяха под надслов “Нас не ни е страх”. Към 19 ч. протестиращите започнаха да се събират в т. нар. триъгълник на властта. Малко преди 20 ч. протестиращите блокираха за кратко движението по бул. “Цар Освободител”.

снимка: БГНЕС

За поредна вечер протестиращите прожектираха на сградата на Народното събрание видеа с различни изказвания на премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и на социалния министър деница Сачева. От “Отровното трио” заявиха, че ще заведат граждански иск срещу председателя на парламента Цвета Караянчева, а парите ще отидат за болница ИСУЛ. Причината за това е, че днес тя обяви в ефира на “Лице в лице” по бТВ, че мафията и олигарсите финансират ”Отровното трио” и протестите. Организаторите изтъкнаха, че искат да видят как се доказва в съда, че Васил Божков им платил за протестите. Те обявиха още, че планират да има и трето “Велико народно въстание”. Според организаторите на протеста по най-скромните изчисления вчера са присъствали около 60 хил. души.

По-късно протестиращите поеха към вече традиционното шествие до “Орлов мост”. Малко преди 22 часа недоволстващите блокираха за кратко и “Орлов мост”. По-късно протестиращите причакаха социалния министър Деница Сачева пред БНТ, където тя имаше участие в предаване. Те я освиркаха, а тя категорично заяви, че на този етап правителството не смята да подава оставка. Сачева бе ескортирана от полицията. По-късно протестът отново се премести на “Орлов мост”.

Вчера протест имаше и в Барселона. Българи, живеещите там, излязоха на протест в подкрепа на демонстрациите в страната ни. Стана ясно още и, че е образувано досъдебно производство по случая с намерените вчера, ножове, прътове и бутилки с течност в храстите в градската градина в центъра на столицата. Към момента няма блокирани кръстовища в столицата.


Share Follow

Leave A Reply