БСП избират лидер на партията. За първи път в историята те ще проведат пряк избор на председател на БСП и конгресът няма да е органът, който ще решава кой да оглави партията в следващите четири години.

Първоначално в битката за лидерското място се включиха общо петима кандидати на БСП- Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Красимир Янков, Георги Тодоров и Валери Жаблянов. Единият кандидат се отказа, а двама други призоваха за бойкот на вота. Красимир Янков и Валери Жаблянов обявиха, че призовават да не се гласува заради подозрения за нарушения, които опорочавали вота. Отказ за участие направи и третият кандидат -Георги Тодоров. Така в прекия избор ще участват само Корнелия Нинова и Кирил Добрев.

“Изборният ден започна по график в 7 ч. в 1140 секционни избирателни комисии по страната. В Централната комисия по провеждане на избора не са постъпили сигнали за неродности в изборния процес. Вече имаме частична информация от някои секционни избирателни комисии, че имат над 25% избирателна активност”, каза Димитър Данчев, член на Централната комисия по провеждане на избора на председател на БСП, съобщиха от пресцентъра на партията.  “Точният брой на социалистите, имащи право на глас ще стане ясен в края на изборния ден, когато избирателните комисии ще са отчели починалите, напусналите или отпадналите по някаква причина членове в последните дни след предаването на избирателните списъци”, уточни той. По неговите думи, по предварителни данни, числото ще бъде около 80 хил.

снимка: БГНЕС

Данчев подчерта, че единият от кандидатите се отказал няколко часа след отпечатването на бюлетините и затова името му ще присъства в тях. “Централната комисия е дала указания на секционните избирателни комисии да информират гласуващите социалисти за отпадналия кандидат и ако все пак има бюлетини пуснати за него, да бъдат считани за недействителни”, обясни социалистът. Това се случва и на държавни избори, когато има отказал се кандидат в деня на избора и няма да създаде проблем при отчитането на резултатите и гласуването, уверен е Димитър Данчев. Той разясни, че за да е легитимен изборът, съгласно Устава на партията и правилата за избора, трябва да гласуват повече от 50% от партийните членове, имащи право на глас, а за да бъде кандидатът избран на първи тур, трябва да е събрал гласовете на повече от 50% от всички гласували. “Ако това не се случи, ще се отиде на балотаж, в който ще участват двамата кандидати, получили най-голяма подкрепа на първи тур”, добави той.
“Изборният ден за всички избирателни секции приключва в 19 ч. Броенето започва веднага, а в Централната комисия ще получим предварителна информация по електронен път, която веднага ще въведем. Когато имаме информация от всички избирателни комисии, ще можем да обявим първите резултати”, каза още социалистът. Димитър Данчев призова всички членове на БСП да излязат и да упражнят своето право на глас: “Пряката демокрация е един много силен инструмент във вашите ръце за определянето на политиката и бъдещето на партията.”

снимка: БГНЕС

Ако се стигне до балотаж, той ще бъде след седмица – на 19 септември, съобщава БТА. За 26 септември е насрочено заседание на 50-ия Конгрес на БСП, на което трябва да бъде избран Национален съвет и Общопартийна контролна комисия. Вътрешнопартийният избор в БСП е част от цикъла отчети и избори в БСП, който започна през декември 2019 г. По данни от Общинските избирателни комисии от 235 общини и райони- избирателната активност в прекия избор на председател на БСП към 11 ч. е 35,72%. Към 15 часа са гласували 45 435 социалисти при 56,1% избирателна активност.


Share Follow

Leave A Reply