Европейският съюз е подготвен, в случай че търговските преговори с Великобритания завършат зле, заяви днес в Берлин еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони, цитиран от ДПА и БТА. Той е в германската столица за срещата на финансовите министри от ЕС.

снимка: europa.eu

Джентилони, чийто ресор включва и митническия съюз, каза, че блокът ще бъде готов в случай на “извънредно негативен резултат”. ЕС все още работи за постигане на споразумения и решения, но времето тече, остава само месец за договаряне на търговска сделка с достатъчно време, за да бъде приложена реалистично, заяви той. Джентилони подчерта, че преговарящите от ЕС са изключително загрижени за настоящата ситуация и добави, че Великобритания трябва да възстанови доверието на съюза.

снимка: www.insidesources.com

Той направи това изявление в момент, когато Великобритания подготвя законопроект за вътрешния пазар, отменящ определени разпоредби от споразумението за Брекзит. ЕС вече призова Лондон до 30 септември да се откаже от плановете и дори заплаши със съд, но Лондон отхвърли ултиматума. От страниците на в. “Телеграф” британският премиер Борис Джонсън днес отправи апел за единство, включително в редиците на собствената си партия.

снимка: Getty Images/Guliver

“Да накараме ЕС да свали заплахите си от масата. И нека прокараме този законопроект, да подкрепим нашите преговарящи и защитим страната си”, написа Джонсън. В Брюксел Координационната група на Европейския парламент за Обединеното кралство и лидерите на политическите групи предупредиха в изявление снощи, че ако британските власти нарушат или заплашат да нарушат споразумението за Брекзит чрез законопроекта за вътрешния пазар в настоящата му форма или под каквато и да е друга форма, то Европарламентът при никакви обстоятелства няма да ратифицира споразумение между ЕС и Великобритания. Великобритания официално напусна ЕС през януари и навлезе в преходен период до края на годината, през който все още принадлежи към единния пазар и митническия съюз на ЕС. Без бъдеща търговска сделка мнозина се страхуват от трансгранични смущения, мита и закъснения, припомня ДПА.


Share Follow

Leave A Reply