От БЧК направиха жива верига в Южния парк по случай Световния ден на първата помощ. Тази година той е под мотото “Първа помощ в училище”.

снимка: БГНЕС

“Оказването на първа долекарска помощ е животоспасяващо в много ситуации. Това е една от задачите на БЧК – да обучава своите доброволци и членове да бъдат полезни на хората, когато са в нужда и заедно с това да популяризират необходимостта от знания за оказване на първа долекарска помощ на хора, които са изпаднали в беда”, каза Спаска Тасева, която е зам.-директор на Столичната организация на БЧК, цитирана от БГНЕС.

снимка: БГНЕС

Тя обясни, че по тази причина те също традиционно и за пореден път са събрали младежите и другите доброволци от столична червенокръска организация, за да може да отбележат подобаващо деня. “Целта ни е да покажем на хората, още веднъж да обърнем тяхното внимание за необходимостта, потребността и значимостта на оказването на първа долекарска помощ в критични ситуации. Заедно с това да направим един празник и за нашите доброволци в знак на признателност и уважение към това, което правят”, посочи тя.

снимка: БГНЕС

“Да си доброволец е вдъхновение. Просто забелязваш младите хора колко са вдъхновени и вдъхновявайки ги, тъй като ние се обучаваме едни други, чувстваш се и полезен, и наистина това е нещото, което ми дава сили всеки ден да се занимавам с тази организация напълно доброволно и да ми е приятно”, сподели Кристина, която е на 19 години и вече над 3 години е доброволец на БМЧК.

снимка: БГНЕС

По време на събитието всички участници и гости се хванаха за ръце и образуваха традиционната в цял свят “Човешка верига” в подкрепа на първата помощ за всички нуждаещи се. По предложение на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, от 2000 г. Световният ден на първата помощ се отбелязва във втората събота на м.септември. Заедно с това, за трета поредна година, БЧК обяви м.септември за месец на първата помощ и пътната безопасност, в рамките на който ще бъде отбелязан и Европейският ден без загинали на пътя – 16.


Share Follow

Leave A Reply