Хиляди излязоха по улиците на руския далекоизточен град Хабаровск за десети пореден масов протест след ареста на бившия губернатор на едноименната област, предаде ДПА. Според наблюдатели в протеста участват около 9000 души със знамена и плакати, докато според местните власти те са само около 700. Демонстрантите скандираха “Русия, изправи се”, “Свобода за политическите затворници” и “Ние сме Сергей Фургал”.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият губернатор Сергей Фургал беше задържан на 9 юли и е под арест в Москва. Следователите го обвиняват, че е поръчител на две убийства в периода, когато е бил бизнесмен преди 15 години. А по друго дело е обвинен и в опит за убийство. 50-годишният Фургал отрича обвиненията и ги нарича политически мотивирани. На изборите за губернатор през 2018 г. той победи одобрения партиен кандидат на Кремъл. Сегашните протести протичат на фона на провеждащите се през уикенда регионални избори, включително и в Хабаровск, за нови губернатори и местни депутати.


Организаторите на днешния протест за първи път поискаха разрешение за провеждането му, след като предишните им протестни акции бяха отказани заради ограничения, свързани с коронавируса, които бяха отменени в началото на септември. Искането им обаче отново бе отхвърлено. От началото на протестите в средата на юли досега полицията е задържала 23 души, а срещу 125 се водят разследвания за участие в демонстрациите. В досегашните протести участваха хиляди души и полицията не си позволи да ги разгони. Броят на задържаните също се смята за сравнително малък по сравнение с неразрешените опозиционни демонстрации в столицата Москва, намираща се на 6000 км от Хабаровск.


Share Follow

Leave A Reply