Двама бивши премиери на Великобритания, изиграли ключова роля в постигането на мир в Северна Ирландия, обединиха усилията си, за да призоват депутатите да отхвърлят правителствените планове за погазване на споразумението за Брекзит с ЕС, аргументирайки се, че това нарушава този мир и вреди на репутацията на Обединеното кралство, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В статия във в. “Сънди таймс” Джон Мейджър и Тони Блеър критикуват остро сегашното британско правителство, че “посрамва” страната със законодателство, което на места противоречи на сделката, която самото то е подписало, за да позволи плавното напускане на ЕС по-рано тази година.

снимка: Getty Images/Guliver

Мейджър, министър-председател от Консервативната партия между 1990 до 1997 година, и Блеър, негов наследник от лейбъристите за едно десетилетие, коментират, че законопроектът за вътрешния пазар на премиера Борис Джонсън “поставя под въпрос самия интегритет” на Обединеното кралство. “С това си действие правителство посрамва само себе си и поставя страната ни в неудобно положение”, пишат двамата експремиери.

снимка: geographical.co.uk

Планираното законодателство, което ще бъде обсъдено от британските законодатели идната седмица, доведе до яростна реакция в ЕС, тъй като то ще намали предварително договорения надзор на блока над търговията между континентална Великобритания и Северна Ирландия, ако не бъде постигнато търговско споразумение между Лондон и Брюксел, припомня АП. Британското правителство признава, че законодателството би нарушило международното право, но твърди, че това е застрахователна полица за евентуалния сценарий “без сделка”. Британският министър на правосъдието Робърт Бъкланд заяви днес пред Би Би Си, че ще подаде оставка, ако прецени, че върховенството на закона е нарушено по неприемлив начин.


Share Follow

Leave A Reply