„Изборите за нов лидер на БСП се проведоха без правила. Те не бяха приети от Националния съвет на партията, а ако Нинова остане лидер, то вътрешнопартийните скандали ще се увеличат“, заяви пред телевизия “Европа” депутатът и кандидат за председател на БСП Красимир Янков. Ден след първите преки избори за нов лидер на БСП стана ясно, че Корнелия Нинова печели с повече от 80% от гласовете на редовите членове, според ЦИК на партията.

“Има правила, приети от Корнелия Нинова, които не са приети от върховния орган на партията – Националния съвет. Комисията по същия начин – приети са само от Корнелия Нинова. Те затова такива бяха и изборите, затова и толкова много сигнали за нередности бяха подадени. Даже имаше репортаж как в район „Оборище“, където гласува, Нинова се обяснява на хората, че трябва да гласуват за Нинова”, отбеляза той.

БСП ще продължи да е разкъсвана от вътрешни скандали, ако Корнелия Нинова бъде преизбрана за нов мандат начело на столетницата, категоричен е Янков. “Ако Корнелия Нинова остане председател на БСП, това очаква БСП. Обвинения към съмишленици и членове на партията. Търсене на врага с партиен билет. В какво състояние е БСП – в критично, в криза. Корнелия Нинова е много удобна на Борисов. Вие да сте забелязали от 2 месеца Нинова да е говорила нещо срещу него? Дума няма срещу него, а е опозиция. Моделът на внушение се приложи и в БСП. Председател и заместникът ѝ се конкурираха и вдигаха активността. В момента ако има 50%+, то е благодарение на заместника ѝ Кирил Добрев”, посочи Янков. Според него те имат договорка да работят заедно против всички, което било ясно на цялата партия.

снимка: БГНЕС

Според вътрешния устав на БСП новият председател ще бъде обявен, след като изборните резултати бъдат приети от Националния съвет на партията. За 26 септември е насрочено заседание на 50-ия Конгрес на БСП, на което трябва да бъде избран Национален съвет и Общопартийна контролна комисия.


Share Follow

Leave A Reply