“Гърция ще укрепи въоръжените си сили чрез закупуване на нови оръжейни системи”, съобщи премиерът Кириакос Мицотакис в събота, цитиран от електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini. По-конкретно, Гърция ще придобие 18 изтребителя Rafale – пълна ескадрила, за да замени остаряващите самолети Mirage 2000; 4 нови фрегати, като същевременно ще ремонтира 4 съществуващи; 4 военноморски хеликоптера Romeo; противотанкови оръжия за армията; торпеда за флота и управляеми ракети за нейните ВВС. Планира се наемането на допълнителни 15 000 професионални войници към гръцките въоръжени сили през следващите пет години, каза Мицотакис.

Новата програма за снабдяване с оръжия идва на фона на засилено напрежение с Турция заради ресурсите в Източното Средиземноморие. Това беше акцентът на първата половина от речта на Мицотакис на Международния панаир в Солун. Самият търговски панаир е отменен поради пандемията от коронавируса, но Мицотакис произнесе обичайната реч, описваща икономическата политика през следващата година.

Допълнителните разходи за отбрана не попречиха на гръцкия премиер да обяви нова инжекция в икономиката от 6,8 милиарда евро под формата на заплати и други данъчни облекчения, субсидии и плащания на намалени пенсии, възстановени от съдилищата. “Промяната в приоритетите (към разходите за отбрана) не означава промяна в целите”, каза Мицотакис пред ограничена аудитория от само 50 души, всички с маски и поддържащи социално дистанциране. “Сега Анкара добавя към провокациите в Егейско море подкопаването на мира в цялото Средиземно море”, каза Мицотакис. “Това заплашва източните граници на Европа и подкопава сигурността в чувствителен кръстопът между три континента”, допълни той.


Share Follow

Leave A Reply