Около 300 мигранти се преместиха във временен палатков лагер на гръцкия остров Лесбос след големия пожар в лагера Мория, съобщи днес гръцката телевизия ERT, предаде ДПА. Всеки мигрант трябва да направи бърз тест за коронавирус, преди да бъде настанен във временния палатков лагер, който гръцките власти побързаха да издигнат, след като пожарът в сряда остави хиляди мигранти без подслон.

снимка: БГНЕС

При тестването бяха открити седем нови случая на COVID-19, уточни телевизията, позовавайки се на здравното министерство. Позитивните случаи са били преместени в изолиран район. Властите търсят и други места, където да издигнат палаткови лагери. Много от мигрантите настояват да им бъде позволено да заминат за Западна Европа.

снимка: БГНЕС

Над 12 000 души живееха в лагера Мория, докато той не изгоря почти напълно след безредици и палежи. Напрежението на Лесбос е голямо, като някои от мигрантите влизат в сблъсъци с полицията и палят останалите части от лагера, а местните жители стават все по-гневни от тази ситуация. Много от тях казват, че не искат на острова да има друг лагер след пожара. Разрушаването на лагера бе предизвикателство за гръцките власти, опитващи се да се грижат за мигрантите, и предизвика предложения за помощ от различни части на Европа, но също си навлече критики към европейската миграционна политика.


Share Follow

Leave A Reply