„Наша обща кауза е да създадем място, в което децата на България да получават качествена, навременна и комплексна медицинска грижа, родителите да бъдем спокойни, че те са в сигурни ръце, че за диагностиката, лечението и възстановяването им са осигурени възможно най-добрите и съвременни условия и медицинска апаратура. Място, на което лекарите и сестрите, ангажирани със здравето на най-малките, да имат самочувствието на работещи в европейска педиатрична болница, да им гарантираме отлични условия за професионално развитие и за концентрация единствено върху здравето на децата. Считам, че за да успеем в това си начинание, трябва да бъдат чути мненията на всички заинтересовани страни“, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на среща за обществено обсъждане за изграждането на Национална многопрофилна детска болница.

снимка: БГНЕС

Участие взеха представители на педиатричната общност у нас, на съсловните организации на лекарите и професионалистите по здравни грижи, на неправителствения сектор, медии и др.

снимка: БГНЕС

„Имам собствена визия как, в какви срокове и какво трябва да се направи, за да подобрим качеството на детското здравеопазване. Но правилните решения не се взимат от един човек, а заедно, затова избрах вместо поредица от кабинетни срещи, днес, тук, заедно, в режим на диалог да си кажем докъде сме стигнали и да начертаем посоката, в която ще продължим”, каза още министър Ангелов. “Вярвам, че строежът на първата у нас Национална детска болница е наша обща отговорност”, допълни той.

По време на обсъждането беше представен визуален чертеж на това как се предвижда да изглежда бъдещата болница. Всички етажи ще бъдат максимално приветливи за децата. В спешния център се предвижда да има всичко необходимо за едно такова отделение. Хирургическите блокове са разположени на първите три етажа, според проекта, уточни проф. Иван Литвиненко, началник на Клиниката по детски болести в Педиатрията.

снимка: informo.bg

Същевременно участници в дискусията изразиха несъгласие с настоящия проект и конструкцията на сградата. Според тях красивото въведение е нереално, защото тази конструкция е остаряла. Според тях строежът трябва да започне след разрушаването на старата сграда и проектът да е приоритет на Министерския съвет. Противниците на продължаването на стария проект твърдят още, че сградата не отговаря на изискванията, структурата е опасна, а таваните не са достатъчно високи.

снимка: informo.bg

Специалисти обаче настояха, че частично построената сграда е в добро състояние, а разрушаването ѝ ще отнеме много време, което ще забави и реализацията на детската болница.

България е единствената държава в Европа без многопрофилна детска болница, а обещанията за нейното изграждане датират от 1978 година. Първоначално планът беше незавършеният строеж в двора на Александровска болница да се превърне в педиатрия. Имаше серия от протести, те продължиха няколко месеца. Тогава премиерът обеща, че сградата ще бъде съборена, а на нейно място от нулата ще се вдигне чисто нова детска болница.


Share Follow

Leave A Reply